Subject: Production Systems in Organic Farming

Scientific Area:

Produção Agrícola e Animal

Workload:

57 Hours

Number of ECTS:

4,5 ECTS

Language:

Portuguese

Overall objectives:

1. Know the students, their interests and their learning and future objectives; 

2. Identify the advantages and disadvantages of conventional and monoculture systems. Confront advantages and disadvantages and understand the technical limitations, environmental impacts and economic impact of the conventional mode of cultivation. 

3. Understand the different sustainable production systems: 

a) organic production method; 

b) Permaculture; 

c) Biodynamic agriculture;

 d) Syntropic Agriculture;

4. Recognize the elements that are part of organic production systems and analyze, from a global and holistic point of view, their individual role in the agricultural ecosystem;

5. Understand the support provided by the European Agricultural Fund for Rural Development (FEADER) for small and medium-sized organic production projects as well as the application, implementation and enforcement process. 

6. Evaluate the different cultural techniques of the different systems and apply them to an agricultural holding. Properly mobilize acquired knowledge. 

7. Know and practice the concept of networking 

8. Acquire several practical skills namely: pruning, production of shiitake mushrooms in trunk and bag, agricultural machinery, among others.

Syllabus:

A agricultura biológica na RAM, em Portugal e no Mundo. Conceitos e fundamentos científicos de agricultura biológica e de outros modelos de Agricultura sustentável. Conceitos e princípios da agricultura biológica. Noções sobre os sistemas agrícolas mistos em modo de produção biológico. Conversão para a produção em modo biológico numa perspetiva de utilização e conservação da biodiversidade e dos recursos locais. As vantagens energéticas e económicas dos sistemas mistos, animal e vegetal. A eficiência energética dos sistemas agrícolas como factor fundamental no desenvolvimento económico.

Limitações da legislação comunitária, nacional e regional. Referenciais de certificação em agricultura biológica.
A agricultura biológica na RAM, em Portugal e no Mundo. Conceitos e fundamentos científicos de agricultura biológica e de outros modelos de Agricultura sustentável. Conceitos e princípios da agricultura biológica. Noções sobre os sistemas agrícolas mistos em modo de produção biológico. Conversão para a produção em modo biológico numa perspetiva de utilização e conservação da biodiversidade e dos recursos locais. As vantagens energéticas e económicas dos sistemas mistos, animal e vegetal. A eficiência energética dos sistemas agrícolas como factor fundamental no desenvolvimento económico.

Limitações da legislação comunitária, nacional e regional. Referenciais de certificação em agricultura biológica.

Literature/Sources:

Alimentos Transgénicos, Um Guia para Consumidores Cautelosos. Margarida Silva, Universidade Católica Editora, abril de 2003  

A Revolução de Uma Palha. Masanobu Fukuoka, Via Optima, abril de 2001

https://www.agendagotsch.com/agricultura-sintropica/

Assesssment methods and criteria:

Oral presentation on different sustainable production systems - 20% (10% oral presentation + 10% written presentation)  

Oral presentation on elements of the production system - 20% (10% oral presentation + 10% written presentation) 
Written frequency - 20% 

Practical agricultural work to be carried out at various field trips - 15% 

Classroom networking - 5% 

Laboratory work - 10% 

Assiduity and participation - 10%